Skælskør – fjord, by, nor og strand i kajak
Ved Vasebroen er der mulighed for at parkerer tæt ved vandet, og der er også mulighed for primitiv overnatning
Den nordligste del af Slagelses kyst ud mod Musholm Bugt er præget af store sommerhusbebyggelser.
Det er ikke altid lige let at finde gode isætningssteder med parkeringsmulighed i sådanne områder, men ved Svenstrup Strand i den sydlige ende, og ved Mullerup Havn i den nordlige ende er der fine parkerings- og isætningsmuligheder.
Afstanden mellem de to lokaliteter er ca 15 km, så hele strækningen kan af en ihærdig roer ros frem og tilbage i en omgang, eller man kan dele den op og ro kortere ture.
Er man i området, er der mulighed for et smut op i Tude Å, der er sejlbar op til landevejsbroen. Oplevelsen af at sejle i åen står i stor kontrast til det åbne farvand langs kysten.
Billederne over denne beskrivelse er hentet fra en sensommertur fra Svenstrup Strand. Selve stranden er en lille perle. Parkeringspladsen – hvor der et toilet – ligger lige bag stranden. Og på stranden er der bænke, en bålplads med en kæmpe svinggrill, en badebro og en beachvolleybane. Stedet egner sig fint til en overnatning under en tarp, hvis man er på langfart.
Ror man sydpå, kommer man til Lejodde. Her bør man gå i land og nyde udsigten – til den ene side rækker Storebæltsbroen sig majestætisk mod Sprogø og Fyn, og til den anden side ligger Storebælt og Musholm bugt med sin varierede kystlinje.
På en klar dag kan man se Reersø og Musholm. Baglandet rummer et stort fugleliv – på turen hvor billederne til denne beskrivelse blev taget – fløj en blå kærhøg rundt over strandengene. Ikke noget kameraet kunne fange, men den slags oplevelser gemmer sig jo heldigvis også inde i hovedet.
Turen langs denne del af kysten består mest af klint. Man kan godt se at der ligger huse bag klinten, men ror man tæt på den, er de eneste huse man ser digesvalernes huller og en enkelt garage med eget slæbested.
Det vil være lidt voldsomt at tænde bål for at lave mad til en enkelt person – man skal også lige huske at have brænde med – en en lille Trangia med spritbrænder og en pose færdiglavet mad gør det også fint ud for et måltid.
Turen nordpå byder på først på Knivkær Strand, hvor man godt nok må indrømme at der ligger nogle velplacerede sommerhuse. Efter sommerhusene byder kysten på flere klinter, dejlige strande og pludselig sågar også nogle helårshuse og en landevej med trafik. Det er ikke så tit man ror langs sådan en.
Landevejen afløses dog hurtigt af endnu en dejlig strand, hvor der bagved gemmer sig et shelter ved Frølund Fed.
Et stykke længere oppe ad kysten løber Tude Å ud i bugten. Man skal dog holde skarpt udkig for at få øje på det smalle udløb, der delvist er skjult af en lille landtange. Der er en del sandbanker i forbindelse med udløbet.
Det er ikke noget problem for kajakroere, men de motorbåde der har en lille havn inde i åen skal passe på ikke at gå på grund, når de skal ind og ud af åen. Desværre kan man kun ro ca 1 km op ad åen, Ved landevejen spærrer en bro for den videre fremfærd.
Vel ude af åen igen kan man følge kysten hele vejen op til Mullerup Havn, hvor der også er kystnær parkeringsmuligheder og en god sandstrand at sætte i vandet fra.
Kysten mod Mullerup skifter hele tiden mellem strande, klinter og sommerhusområder ved Næsby Strand, hvor der er en lille købmand, Kelstrup Strand, Stillinge strand, hvor der er alt et velbesøgt sommerhusområde kan byde på af spisesteder mm og Drøsselbjerg Strand.
Som det kan læses er en rotur langs denne del af kysten meget afvekslende, men vær opmærksom på at den også er udsat for elementernes luner. Blæser det, kan der komme store bølger. Flere steder er der dybt helt ind til land, og det kan give en voldsom brænding, men med god forberedelse og erkendelse af egne evner i kajakken, er der basis for mange gode oplevelser på vandet.
OBS!
På Lejodden, som er Natura 2000-område (fuglebeskyttelsesområde) har kommunen besluttet en fuldstændig adgangsbegrænsning i perioden 1. marts – 30. juni af hensyn til ynglefugle, herunder især dværgterner.
Her er færdsel på land der er forbudt, ikke sejlads på havet.
På Naturstyrrelsens hjemmeside kan du se:
Fredning i forbindelse med yngletider
Musholm Bugt i kajak
Den nordligste del af Slagelses kyst ud mod Musholm Bugt er præget af store sommerhusbebyggelser.
Vi har fundet følgende indhold til dig, som også kunne have din interesse