Agersø rundt i kajak

Hvis vejret er godt, er en tur Agersø rundt en flot oplevelse. Turen er på ca 20 km og kan i godt vejr ros af erfarne IPP 2 roere - blæser det mere end 4-5 m/s bør erfaringsgrundlaget være på IPP 3 niveau.

Et godt udgangspunkt for turen er Stigsnæs, og hvorfor ikke indlede eller afslutte turen med en overnatning i et af de to sheltere, der ligger 20 meter fra vandet et par hundrede meter fra parkeringspladsen. På parkeringspladsen er der et toilet, hvor der kan tankes vand. Ikke langt fra shelterne ligger nogle skanser fra dengang vi var i krig med England. På den korte vandretur langs kysten er der gode chancer for at se sæler, der ligger på stenene i vandet.

Det er muligt at sætte kajakker i vandet på begge sider af havnen. Der er ikke sandstrand, men med lidt forsigtighed kan selv glasfiberkajakker sættes i vandet uden en ridse.

Der er nogen skibstrafik i Agersøsund. Færger sejler frem og tilbage til Agersø og Omø, og havnen syd for færgelejet får besøg af ret store skibe. En kajak er ikke nem at se fra et skib, så hold øje med trafikken og sørg for at holde god afstand.

Da det er åbent farvand skal man tjekke vejrudsigten, inden man tager af sted. Det skal helst ikke blæse for meget, da der ikke er meget læ på turen. En anden ting man bør tage højde for er strømmen. Specielt i det dybe sund mellem Sjælland og Agersø kan der spares nogle kræfter ved at tilpasse sin afgangstid eller rute i forhold til strømmen. På DMIs hjemmeside kan man downloade tidevandstabel for Korsør – den passer ret godt med Agersøsund.Vær også opmærksom på at når strøm og vind går hver sin vej, kan der opstå ret kraftige strømbølger, og de kan både være højere og mere uregelmæssige end almindelige bølger lavet af vinden. På Agersøs smukke vestkyst ud mod Storebælt kan man ro kystnært hvor strømmen næsten ikke mærkes.

Er det sommer, lokker de lange fine sandstrande og det klare vand til en svømmetur. Ud for øens nordlige ende er der en meget afvekslende havbund, og det er et oplagt sted at prøve fiskelykken. Det kan ske fra kajakken, kysten eller måske med snorkel og håndspyd. Den medbragte eller måske friskfangede mad kan nydes ved et af de mange bord/bænksæt der står flere steder langs kysten.

Udsigten er hele vejen rundt meget flot. Mod syd kan Vejrø anes i godt sigt, mod vest kan skibstrafikken i Storebælt studeres med Langeland som baggrund, mod nord strækker den imponerende Storebæltsbro sig fra Korsør på Sjælland til Sprogø midt i bæltet og mod øst ses det store industriområde ved Stigsnæs. Kraftværket er lukket, men bygningerne står tilbage og der oplagres stadig en del kul. Der er også oplagring af olie, og begge dele giver sammen med færgerne til Agersø og Omø en del skibstrafik, som man skal holde sig godt klar af.

Selve Agersø er også et besøg værd. Det er et aktivt lokalområde, og der er mange lokaliteter og aktiviteter man kan besøge eller deltage i. Med traktorbussen kan man fx komme hele øen rundt og blandt andet samle snapseurter. Eller man kan tage en guidet byvandring og høre om øens historie. Der er også en skanse fra Englandskrigen på Agersø. Den ligger ca 500 meter fra øens sydvestlige hjørne og skulle beskytte sundet mellem Agersø og Omø.

På en rotur rundt om Avnø ser man mange fugle. Arter og antal svinger efter årstiderne. Der er mange ynglende fugle på øen, og er man heldig er der hele året mulighed for at se havørn

Hvis man vil overnatte på øen, kan det gøres på campingpladsen 200 meter fra havnen. Er man til primitiv camping, må man godt overnatte på kysten – bare det ikke sker i telt.

Læs om de mange tilbud
Læs om skanserne og Englandskrigen på Agersø
Hent tidevandstabel

På Naturstyrrelsens hjemmeside kan du se:
Regler for sejlads samt Farvands og vejrudsigter
Fredning i forbindelse med yngletider

Agersø rundt i kajak

Hvis vejret er godt, er en tur Agersø rundt en flot oplevelse. Turen er på ca 20 km og kan i godt vejr ros af erfarne IPP 2 roere - blæser det mere end 4-5 m/s bør erfaringsgrundlaget være på IPP 3 niveau.

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet