Istidsruten

Istidsruten er mere end en cykelrute – det er både en oplevelsesrute og en feriedestination for alle, der kan lide at cykle.

Istidsruten er mere end en cykelrute – det er både en oplevelsesrute og en feriedestination for alle, der kan lide at cykle. På Istidsruten bliver der udover cykelruteskilte og cykelkort, som vi kender det fra andre ruter, også masser af oplevelser, fortællinger og formidling af natur, landskab og kulturhistorie.

For flere tusinde år siden formede Istidens gletsjere med sine enorme kræfter et landskab, hvori både natur og kultur udviklede sig. Denne fortælling vækkes til live på Istidsruten, hvor du rejser fra den helt tidlige danmarkshistorie til et møde med nutidens stærke, lokale engagementer og fællesskaber.

På din rejse kan du opleve, at landskab, himmel og hav går hånd i hånd med moderne formidling, virtuelle overraskelser og spændende fortællinger om landskabsdannelsen og livet for de første danskere. Og du kan frit bevæge dig i de unikke spor fra dengang, landet blot var en bunke grus og sten efterladt af isen, til det kulturlandskab vi ser i dag.

Selve ruten består af en hovedrute med en række sløjfer, løkker og genveje, der tilgodeser cykelturister på både lange og kortere ture. Ruten forløber ad gode stier og småveje med få biler, og er derfor velegnet til både cyklister, der ønsker at køre langt i højt tempo og til familier, hvor både store og små ben skal kunne følge med og føle sig trygge.

Ruten knyttes sammen om 6 stærke oplevelsescentre med hver deres særlige fokus, historier, aktiviteter og fortællinger i verdensklasse. Mellem disse kan man besøge de mange hyggelige byer og nedslagssteder, som giver mulighed for både tiltrængte pauser samt naturvidenskabelige og kulturelle oplevelser.

Fakta

  • er en cykelrute på i alt 390 km
  • består af gode stier og små veje med få biler
  • går gennem landskabet, der er formet for 20.000 år siden af istiden
  • fører dig gennem skov, land og langs fjord
  • byder på oplevelser og gode overnatningsmuligheder
  • kan bruges til både små smutture eller længere cykelferier
  • er skabt via et samarbejde mellem fem kommuner og seks oplevelsescentre (Holbæk Kommune, Odsherred Kommune, Kalundborg Kommune, Lejre Kommune, Sorø Kommune + Observatoriet i Brorfelde, Geopark Odsherred, Museum Vestsjælland, Naturpark Åmose, Sagnlandet Lejre og Nationalpark Skjoldungernes Land)
  • er støttet af Nordea-fonden og Friluftrådet
  • har fem etaper:

Etape 1: Nykøbing Sjælland – Holbæk
Etape 2: Holbæk – Lejre
Etape 3: Lejre – Sorø
Etape 4: Sorø – Jyderup
Etape 5: Jyderup – Nykøbing Sjælland

Istidsruten

Istidsruten er mere end en cykelrute – det er både en oplevelsesrute og en feriedestination for alle, der kan lide at cykle.

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet