Med udgangspunkt i egnsunikke produkter og lokale råvarer inviterer Destination Sjælland indenfor i Sjællands Spisekammer, hvor alverdens smage udfoldes.

Området byder højst overraskende på lokalt dyrkede kikærter, camelina-olie og internationalt præmierede vine.
– Dygtige producenter, unik natur og vejrliget spiller en helt central rolle, når Sjællands Spisekammer gang på gang overrasker gæsterne, mens de besøger områdets mange gårdbutikker, vingårde og andre producenter, fortæller Morten Jensen, der er direktør for Destination Sjælland.

På dagens gastro-event i hollandske Den Haag byder Sjællands Spisekammer på internationale smage og delikatesser med et dansk tvist.

Prisvindende vin med udsigt

På Røsnæs og flere andre steder i Destination Sjælland står de smukke lange rækker af vinstokke på sydvendte skråninger og slikker sol.
Rankerne sørger hvert år for druer til områdets vinbønder, der i flere omgange er præmieret i både ind- og udland for deres vine.
Mindre nedbør, færre frostgrader, nærhed til havet og langt mere sol end landsgennemsnittet samt specielle jordbundsforhold gør blandt andet Røsnæs til unikke eksempler på terroir – hvor natur, geologi og klima går op i en højere enhed til vindyrkning og giver vinene helt særlige karakteristika.

– Vinbønderne står klar til en rundvisning i marken og vineriet, hvor gæsterne kan høre mere om produktionen af primært rosé, mousserende, hvidvine og meget andet, afslører direktøren.

I pagt med naturen

Producenterne i Destination Sjælland arbejder tæt sammen med naturen, når der skabes egnsunikke produkter fra øverste hylde.
Her er blandt andet fokus på økologi, bæredygtighed og et holistisk natursyn, ligesom spisestederne også bruger naturen.
– Der bliver plukket urter i skoven og langs stranden, fanget fisk ved kysterne og hentet egnsunikke produkter hos de lokale producenter, når spisestederne skal trylle i køkkenet, forklarer Morten Jensen og slutter:
– På en bund af lokale råvarer skaber spisestedernes kokke de smagfulde retter og den ærlige mad, der i årtier har kendetegnet Destination Sjælland.

Producenter

Charlie Heart
Charlie Heart startede som et sæbeværksted, hvor en af de bærende ingredienser var camelina-olie på grund af oliens antioxidanter, vitaminer og høje energiindhold, som gjorde sæben ekstra god.
Indehaveren, Charlotte, besluttede sig for selv at dyrke camelina sativa-planten og lave sin egen olie. I processen besluttede hun sig for også at lave olien til fødevarebrug, da den, udover sine mange gode egenskaber også smager helt fantastisk. Olien har en lækker, naturlig ærte- eller nøddeagtigagtig smag.

Olien fra Charlie Heart er brugt til vores hummus og pesto.

Den Gamle Gaard
Mens hønsene går og hygger sig i og omkring det mobile hønsehus, skyder årstidens grønt op på markerne omkring Den Gamle Gaard mellem Sorø og Holbæk.
Foråret byder på rabarber, sprøde asparges og nye kartofler, sommeren står i jordbær, ærter og tomaternes tegn, mens efteråret byder på kål, rodfrugter og græskar – og det er bare et lille udpluk af Den Gamle Gaards herligheder.

Den Gamle Gaard sørger for rabarber og hvidløg til henholdsvis rabarbersirup og hummus.

Kragerup Gods
På Kragerup Gods samles oplevelser og landbrug under et tag. Godset byder på aktivitetspark, overnatning, restaurant, selskabs- og konferencefaciliteter, ligesom der drives et moderne landbrug med 1.000 hektar landbrugsjord og 200 hektar skov.
Her dyrkes et væld af forskellige afgrøder tilpasset sædskifte og markedsvilkår. Kragerup Gods var et af de første landbrug til at dyrke og høste den eksotiske kikært.

Kragerup Gods har dyrket de kikærter, som er brugt til at lave hummus.

Lindenskov Distillery
Det lille destilleri er familiedrevet og ligger i Sorø, hvor familien, som tæller 3 generationer, har lavet gin, snaps og likører siden 2017.
Her lægges stor vægt på, at de ingredienser der bruges, stort set alle også er hjemmedyrkede. Lindenskov Distillery har både bær, frugt og krydderurter i egen have og dyrker disse med lige så stor nænsomhed, som de destillerer de delikate dråber i de 19 smagsvarianter, der laves på destilleriet.

Lindenskov Distillery har søger for gin til Appletinis og Tom Collins Rhubarb drinks.

Dyrehøj Vingaard
Midt på det solrige Røsnæs ligger Danmarks største vingård – Dyrehøj Vingaard, der fra mere end 50.000 vinstokke skaber præmierede vine og spiritus. De kalkholdige skrænter og det kølige klima giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer. Her er virkelig tale om et specielt egnspræg – smagen af Røsnæs.
Dyrehøj Vingaard tager gæster med hele vejen fra mark til glas med guidede rundvisninger, besøg i vineriet og smagsprøver i gårdens vinbar.

Dyrehøj Vingaard sørger for dagens vine.

Ostebørsen
Hos Ostebørsen i Vemmelev kan I træde ind i et smagsunivers af en anden verden. Fristelserne står i kø i osteriet, hvor I blandt meget andet finder 1001 oste. Ostebørsen sætter en ære i at præsentere et stort udvalg af sublime oste fra danske og europæiske nicheproducenter.
Gæster får lov til at gå på smagseventyr så længe lysten og smagsløgene rækker. Osteriet byder ligeledes på et spændende udvalg af charcuteri, forskellige hjemmelavede delikatesser, brød og bagværk.

Ostebørsen har produceret hø-osten, som vi har brugt til den danske ramsløgpesto.

Birthesminde
På kanten af Isefjorden med udsigt over Tempelkrogen ligger Birthesminde.
Gården er et økologisk drevet landbrug med charcuteri, gårdbutik og café. Her bygges produktionen på et holistisk natursyn som omfatter alt – fra jord til bord – fra grisen fødes til den forarbejdes og forbruges.
Birthesminde viser en ærlig og gennemsigtig griseproduktion med udgangspunkt den ungarske uldgris, Mangalitza, og den sortbrogede danske landracegris.

Birthesminde har leveret baconjam lavet på den danske sortbrogede landracegris.

Tuse Næs Gårdmosteri
På Tuse Næs Gårdmosteri har der efter sigende været dyrket æbler siden omkring 1940. Nogle af de gamle træer står endnu, mens nye også er kommet til. Æblemosten er koldpresset og ufiltreret, og ligesom æblerne er mosten økologisk.
Fra omkring midsommer til først i december sørger en flok gæs for at holde græs, ukrudt og skadedyr nede, inden de ender deres dage som på julebordet. Ligesom bistader med bier sørger for at bestøve træerne og leverer honning.

Tuse Næs Gårdmosteri har leveret æblemost til Appletinis

Strids Mølle
På Strids Mølle vækkes sanserne, fra I træder ind ad døren. Her kan I se og følge hele processen fra kornet bliver malet, til brødet bliver bagt og serveret.
Traktørstedet går op i den gode smag, og er derfor tæt på råvarerne. Melet kommer fra egne jorde, kødet kommer fra vildtet i de omkringliggende skove, mens de råvarer Strids Mølle og Kattrup Gods ikke selv dyrker, kommer fra lokalområdet.

Strids Mølle har bagt knækbrødet, som nydes sammen med de andre delikatesser.

Jyderup Præstegaard
På Jyderup Præstegaard laves mad med hjertet.
Det betyder, at man bruger gode råvarer – egnsunikke, hvis det kan skaffes, gerne økologiske – og helt sikkert sæsonens råvarer.
Al mad laves fra bunden. Her snittes grøntsagerne selv, bages eget brød og egne kager. Her røres mayoen og steges frikadeller. Vi gør alt dét og meget mere for den gode smag.

Ramsløgene til pestoen er plukket i præstegårdshaven, mens alle dagens delikatesser er tilberedt i køkkenet på Jyderup Præstegaard.

Kontaktoplysninger

For yderligere informationer og kommentarer kontakt:

Morten Jensen
Direktør i Destination Sjælland
Tlf. 61 27 60 97 eller morten@desj.dk

Martin W. Crone Hansen
Kommunikationsansvarlig i Destination Sjælland
Tlf. 24 25 71 72 eller martin@desj.dk

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet