De er de eneste af sin slags, der er tilbage i Danmark – de godt 30 betonkummer i kælderen under Kunst- og Kulturhus Æglageret i Holbæk, hvor Danmarks Ægmuseum ligger.
Kummerne er såkaldte præserveringskar, hvor man opbevarede æg, inden man fandt ud af, at høns kan lægge æg hele året, hvis de går i kunstigt lys. Opbevaringen gjorde, at man kunne levere æg året rundt.

Æglageret i Holbæk var en del af Odense Ægforretning, der i sin storhedstid var verdens største æg-eksportør.
Når kælderens kar var fyldte, opbevarede man tre millioner æg, der lå i kalkvand, som stoppede iltningen og holdt æggene friske.
I hvert kar lå cirka 75.000 æg, der tilsammen vejede 4,5 ton, eller hvad der svarer til fire biler.

Inden æggene blev lagt i kummerne, skulle de forsigtigt klinkes – slås sammen, så medarbejdernes trænede ører kunne høre, om skallen var hel. Var den ikke det, blev æggene kasseret, da revnede æg ødelagde de andre æg i karret.

På Danmarks Ægmuseum kan I opleve, hvordan det hårde manuelle arbejde med præservering af æg foregik, før elektriciteten kom til. Alt blev klaret med håndkraft, når der blev arbejdet fra morgen til aften i kælderens syv graders varme.
Besøget suppleres med et væld af små film og en verden af genstande fra æglagerets storhedstid.

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet