Go i naturen

Danskerne er valfartet ud i naturen som aldrig før under corona, men mange aner faktisk ikke, hvordan man færdes i den. Det skal NATURligvis være slut nu. Her er vores guide til go’ naturstil – del den med de største naturkegler du kender.

 

#1 Ren røv at trutte i

Det er ren røvtur at snuble over en lort. Bummelum fra granvoksne mennesker hører ikke hjemme på naturstier, alligevel har det langt fra været et sjældent syn det seneste år, hvor de offentlige toiletter i perioder har været lukket. Får du akut krudtmås uden et toilet i sigte, skal du finde et uforstyrret spot, grave efterladenskaberne ned eller dække dem til med blade og grene, og toiletpapir skal smides i en skraldespand, så det ikke hænger som brune guirlander på træer og buske. Allerhelst skal du ordne det hjemmefra. Så har du ren røv at trutte i!

 

 

#2 Nej tak til natursvin

Det tager naturen op til fem år at nedbryde et enkelt cigaretskod. Et tyggegummi er 5-25 år om at forgå, mens ispinde flyder i naturen op til ti år og plastikflasker hele 400-1.000 år. Skrald skal i… surprise… skraldespanden. Det gælder også din hunds hømhøm. Det kan selv små børn regne ud, dumpap! Så skru ned for egoet og ligegyldigheden, kammerat, og hold dig for fin til at være et natursvin. Aftale?

 

#3 Vi har lejrbål her…

… mellem stammer og træer. Sådan lyder den velkendte spejdersang, men faktisk er det langt fra alle skove, hvor det er tilladt at åbne ild. Tommelfingerreglen er, at du må tænde bål, hvis skoven har særligt indrettede bål- og lejrpladser, ellers skal du spørge ejeren om lov først. En knastør skovbund og åben ild er en katastrofe waiting to happen, strandkanten derimod er genial til mindre bål. Og husk så: Bålet skal slukkes, når du forlader det. Har du ingen vand inden for rækkevidde, så er det frem med brandslangen under bæltestedet.

 

 

#4 Dyrevenlig dronepilot

Med en topfart på op mod 140 kilometer i timen er der smæk på drengen, når dronerne indtager luftrummet. De propeldrevne minifly er efterhånden blevet allemandseje – og med god grund. Men
droner kan også være generende, især for ynglende fugle, såsom vandrefalken, der holder til på stejle
klinter og skrænter, som er sårbar over for dronens summelyde og silhuet. Som ansvarlig dronepilot skal du derfor kun flyve i tilladte zoner, altid have dronen inden for synsvidde og holde god afstand til både fugle og to- og firbenede pattedyr.

 

#5 Drop “sælfien”

Fester har været bandlyst, og joggingtøjet har siddet klistret på kadaveret. Der har været meget få
instagramable øjeblikke under coronakrisen, men modstå alligevel fristelsen til at tage en “sælfie” med naturens nuttede dyr. Hverken sælerne i strandkanten, hjortene i skoven eller køerne på marken
gider at være SoMe-statister i dit pastelfarvede feed. Faktisk vil dyrene allerhelst være i fred og lade dig om at være linselus.

 

 

 

 

#6 Lydløs som en ninja

Sshhhyy, skru bare helt ned for stemmelejet! Larm og spektakel er til stor gene for rigtig mange af naturens vilde dyr og kan i værste fald sætte hele økosystemer over styr. Støj hører ganske enkelt ikke hjemme i naturen, for det får smådyr til at flygte, forstyrrer fuglenes kald og gør byttedyr forsvarsløse over for rovdyr, der ligger på lur. Så lad soundboksen blive hjemme, sæt mobilen på lydløs, og kanaliser din indre ninja, næste gang du begiver dig ind i dyrenes verden.

 

#7 Der er intet så skønt som en vuffelivov…

… men i naturen skal den være i snor, også selvom ’den aldrig kunne finde på at gøre en kat fortræd’. Naturen er i udgangspunktet de vilde dyrs domæne. Løse hunde stresser og skræmmer små harekillinger, jordrugende fugle og råvildt fra vid og sans, men også børn kan blive panikslagne for selv en tæppetisser i fuldt firspring. Så hold din firbenede ven i kort snor – og hav prutteposen klar.

Tillykke! Du er nu lidt mindre naturkegle

Hent folderen her

Med støtte fra:

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet