Familieoplevelser i Destination Sjælland

Efterårsferien i Destination SJælland byder på skønne oplevelser og hygge for hele familien

Alletiders efterårsferie venter langs Rute 42

Pak rygsækken og gør jer klar til en uforglemmelig efterårsferie på Sjælland. Rute 42 er din guide til de allerbedste familieoplevelser fra øst til vest og nord til syd.

Nyd Destination Sjælland i jeres eget tempo, her er virkelig noget for alle. Lad jer forføre af efterårets farver og de mange oplevelser, der inviterer jer både indenfor og udenfor.

Råd Til Ferien-spillet. 
Lær junior om penge.
Planlæg den perfekte efterårsferie i fællesskab og lad ungerne lege sig til vigtig viden om opsparing, prioritering og værdien af ting og oplevelser med spillet, Råd Til Ferien.

En sjov familieaktivitet, der både giver inspiration til ferien og værdifulde færdigheder til familiens yngste.

Råd Til Ferien-spillet. 

Prøv det sjove og lærerige spil

Hent spillet her

Råd til Ferien-Spillet

Hvordan lærer man børn om penge og juniorøkonomi i en tid hvor de fysiske penge næsten er forsvundet til fordel for plastikkort og mobile betalinger?

I samarbejde med Sparekassen Sjælland-Fyn præsenterer Destination Sjælland ’Råd Til Ferien’. Et simpelt spil, som gør det lidt lettere – og en hel del sjovere – at tage de små værdifulde samtaler om penge, opsparing og hvad ting i virkeligheden koster. Samtidigt kan I finde masser af inspiration til sjove oplevelser i Uge 42.

Sådan spiller I spillet

Lad dit barn planlægge en tredages ferie på Sjælland ud fra et tildelt budget af
“feriepenge”🪙🪙🪙
Der er ikke råd til det hele, så hvad vælger I?
Spilletid: 10-20 minutter

Spilindhold
  1. – 9 x aktivitetskort
  2. – 6 x måltidskort
  3. – 6 x snackkort
  4. – 14 x guldmønter
  5. – En x Ferieplanlægger

Download skabeloner her, print og klip dem ud eller find papir og farver frem, så I selv kan designe jeres egne kort.

Spillets gang

Forberedelse:

  1. Barnet får 14 guldmønter
  2. Læg aktivitetskort, måltidskort og snackkort i hver deres bunke
  3. Fortæl barnet, at I nu skal planlægge 3 dages ferie som ikke må koste mere end 14 guldmønter
  4. Fordel de 14 guldmønter i 3 dage svarende til de 3 dages ferie

Planlæg ferien:

  1. Barnet planlægger en dag ad gangen. En dag består af 1 aktivitet, 1 måltid og 1 snack.
  2. Når barnet har valgt 3 kort til dagen, tæller I sammen hvor mange guldmønter der er brugt pr. dag

Budgettering og opsparing:

  1. Barnet betaler for de valgte kort med pengene fra dagens “dagskasse”.
    – Hvis de ikke har nok penge i dagskassen, kan de vælge at:
    a) Ændre deres valg til billigere alternativer
    b) Tage penge fra en af de andre dages dagskasser

Overførsel af ubrugte penge:

  • Efter hver dag overføres eventuelle ubrugte penge fra dagskassen til næste
    dags kasse.
  • Dette giver mulighed for at spare op til dyrere aktiviteter eller måltider senere i
    ferien.

Udfyld ferieplanlæggeren og tal om barnets valg:

  1. Barnet placerer de valgte kort på ferieplanlægger-tavlen for hver dag
  2. Diskuter barnets valg, prioriteringer, og hvordan pengene blev brugt
Det lærer barnet

Budgettering:
Barnet lærer at fordele et samlet budget over tre dage.

Planlægning:
Forståelse for at spare op til senere brug i ferien.

Prioritering:
Valg mellem at bruge penge på det ene eller det andet.

Værdiforståelse:
Forståelse for at forskellige aktiviteter og mad har forskellige
priser.

Præsenteret i samarbejde med:

En kort snak om opsparing for de store

Bed dit barn finde en attraktion, de gerne vil besøge, og bed dem finde prisen for indgang/entré på attraktionens hjemmeside.

Inspiration til oplevelser i efterårsferien

Oplev efterårsferien på Vestsjælland med skovture, strandvandringer, museer og hyggelige aftener med varm kakao.

Tag Rute 42 i Efterårsferien

Efterårsferien venter forude og begivenheder for hele familien langs Rute 42 står i kø for at blive oplevet. Efterårsferie med familien på Vestsjælland er en skøn oplevelse, hvor naturen viser sig i sine smukke efterårsfarver. Vejen snor sig gennem maleriske landsbyer, åbne marker og skove, som gløder i røde, gule og gyldne nuancer. Stop undervejs for at udforske hyggelige gårdbutikker med lokale delikatesser, spring rundt i trækronerne på Kragerup Gods, eller tag en afslappet gåtur langs en af de mange kyststrækninger. Vi har sammensat 8 ruteforslag, der kan give inspiration til familieferien – prøv dem eller lav jeres egen rute.”

Rute 1: Vikingeliv og hygge-shopping

Slagelse/Trelleborg: Bliv vikingekonge for en dag i Trelleborg – stå helt oppe på kanten af Harald Blåtands ringborg, og forestil dig at regere over alle vikinger i landet. Præcis som Harald.

Hop i fuld vikingeudrustning med hjelm, skjold og ringbrynje, og gå rundt imellem husene, og tjek Danmarks eneste bevarede vikingeskjold og masser af andre fund ud.

Fun fact: Bluetooth er opkaldt efter Harald Blåtand – tjek selv Bluetooth-logoet i din telefon. Det er runerne H + B, der er sat sammen.

Minigolf, madoplevelser og masser af butikker

Hvordan runder man en kongedag af? Med nutidig hygge-shopping og et stort udvalg af madoplevelser i Vestsjællandscentret. Det er lidt lettere at shoppe uden ringbrynje – så husk at aflevere alt dit grej i Trelleborg.

Savner du at føle dig som en konge? Så sving inden om minigolf-banerne i centret. Du kan jo udfordre din familie til kamp på de 18 huller. Lej minigolf-køller i Skoringen på 1. sal.

Find vej

Rute 2: Skal du med på jagt efter kosmisk støv på Observatoriet?

Holbæk og omegn: Observatoriet leder efter mikro-meteoritter alle dage i efterårsferien, og du kan være med. Hold øjnene åbne, og observér. Hvad får du øje på? Måske Danmarks største teleskop? Eller en stump fra rummet. Hvis du finder en meteorit, må du beholde den.

Mærk planeterne i målestok 1:3 milliarder

Vi ved godt, at der er kæmpe afstande ude i rummet, men hvor store er de lige? Det får du en god fornemmelse for ude på Planetstien.

Er du mere en natugle, der vil se stjerner? Så kig forbi til aftenåbent i uge 42 i Observatoriet.

Børnemenu, der er værd at køre efter

Har du nogensinde været på en rigtig landevejskro? Elmely Kro ligger lige i nærheden af Observatoriet med sine hvide duge og en børnemenu, der tænder for mundvandet. Du kan jo på dine bedende knæ overtale dine forældre til en pause fra at lave mad derhjemme og komme med på kro. Det bliver nok ikke så svært.

Var Elmely ikke lige jeres type mad, er der masser andet at komme efter i Holbæk. Eller på Holbæk Havn. Måske får du øje på noget mere? De 20 historiske træskibe i havnen?

Find vej

Rute 3: Har du nogensinde kylet med et græskar (uden at få skældud)?

Skælskør: Efterårsferie = Græskarfestival! På festivalen ser hele Skælskør orange for en uge i og omkring Det Røde Pakhus. Der er et væld af forskellige aktiviteter – for eksempel én, hvor du skal indstille sigtekornet på uendeligt og kaste et græskar så langt, du kan.

Orker du ikke gå længere, så er der både hestevogn og veteranbus, der kan fragte dig videre – til græskar i rå mængder og nogle kogte og stegte versioner. Tager du veteranbussen (husk at booke), så går turen til Danmarks største græskarproducent, Thorsbjerggaard. Der vasker de faktisk deres græskar, selvom de allerede er øko – tag selv forbi vaskehallen og se efter!

Ud med græskar – ind med fisk

Okay, måske kan du slet ikke lide at spise græskar? Måske vil du hellere skære i dem eller kaste med dem. Bare rolig, Skælskør Fiskehus kommer til undsætning med menuen ’Half and Half’. Den er perfekt til børn, der både elsker fiskefilet OG fiskefrikadeller. Her får du nemlig begge dele samtidigt. Og en fin udsigt ovenikøbet.

Rute 4: Duft, smag, rør og leg dig igennem historien

Holbæk/Hørby: Danmark fra 1930 til 1959 i Andelslandsbyen Nyvang. Hvor meget legetøj tror du, børn havde dengang? Hvad var det lavet af? Havde de skærme? I Oplevelsescenter Nyvang kan hele familien få svar på en masse spørgsmål om, hvordan vi levede før. Måske har du bedsteforældre, der kan huske noget fra den tid eller senere.

På dette museum må du røre det meste, lege med legetøjet og komme helt tæt på i de arbejdende værksteder.

I tidslommen går du på opdagelse i en lille by – komplet med apotek, Brugs og bager. Gider du ikke gå mere, så hop på hestevognen eller tag med rutebilen. Husk billet.

Fun fact: 18. september 1948 sendte DR første gang. De åbnede med sætningen: ’Goddag – her er fjernsynet’. Først fra 1954 sendtes der hver aften.

Danmarks Ægmuseum

Læs det lige igen: Ægmuseum. Ja, det findes. Museet viser blandt andet, hvordan man opbevarede æg, inden vi fik køleskabe – det har til huse i Æglageret, hvor du også kan se skiftende kunstudstillinger. Kan du ikke også lige tjekke, om det virkelig kan passe, at man opbevarede mere end 3 millioner æg i kælderen på Æglageret?

Mad med udsigt over fjorden

Har du fået æg på hjernen eller nethinden, så tag turen til Hørby Færgekro, og nyd både mad og udsigt. Restauranten serverer klassikere som stjerneskud og pariserbøf. Og – du tror, det er løgn: Æggekage!

Rute 5: (U)hyggelig halloween i Birkegårdens Haver

Svebølle/Ryds-Vedby: Tør du gå igennem en spøgelseslabyrint? Hvis du ikke gør, kan du i stedet tage på skattejagt, ride på æsel eller køre ATV i Birkegårdens Haver. Eller finde mønter med metaldetektor.

Der er mange forskellige aktiviteter til Halloween, men husk også lige at gå en tur i haverne. Ved du for eksempel, hvad en japansk have er? Eller gå forbi dyreområdet – de fleste dyr må man godt klappe.

Spis brød som Valdemar Atterdag

Valdemar Atterdag – hvem er det? Han var konge af Danmark 1340-75, men måske mest kendt som far til Margrete I – Danmarks første kvindelige regent.

Inde skoven mellem Kalundborg og Holbæk ligger en vandmølle fra Valdemar Atterdags tid: Strids Mølle. På Strids maler de stadig kornet på en stenmølle – drevet af den gamle vandmølle. Kornet dyrker de selv, og de bager heldigvis brød på det. Alle andre råvarer i cafeen kommer fra lokale producenter. En jord-til-bord oplevelse.

Kom op at svæve 

Kragerup Gods kan du både klatre højt og ligge lavt i deres hotelsenge. Der er mere end 10 vilde aktiviteter at vælge imellem i aktivitetsparken på Kragerup – og er de ikke vilde nok, så tag derud til Halloween, og jag et par skeletter. Bøh! Du kan bruge hele dagen på Kragerup Gods eller i Birkegårdens Haver, så du bliver nødt til at vælge enten den ene eller den anden.

Rute 6: På skovtur med din egen alpaka

Ringsted/Jyderup/Tissø: Nuttede og nærværende. Søde og skøre. Det er alpakaer. Når du besøger Alpacapark, kommer du helt tæt på de milde og bløde væsner. Du kan komme og klappe, men også få lov til at gå tur med en af alpakaerne. Hvis du skal trække den helt selv, skal du være 12 år.

Mad, kultur og historie flettes sammen

Gårdrestauranten Præstegården Jyderup har siden 1808 været mødested for mange mennesker. Sådan er det stadig – med lidt kage til. Eller mange kager. Om søndagen serverer de nemlig kagebord. Husk at købe en billet online. Du kan også bestille en børne-brunch eller en klassisk frokostret.

1,8 kilo rent guld: Tissøringen

En kopi af et af nordens største enkeltstående guldfund fra oldtiden ligger og glinser på  Tissø Vikingecenter: Tissøringen (Pssst, det er faktisk en halsring.) På museet kommer du rundt i vikingetiden gennem lyd, billeder og artefakter. Og ved du hvad? Udstillingen er gratis.

Rute 7: Leg dig igennem din bys historie

Slagelse: Træd helt ind i Slagelses historie – blandet sammen med et fantasifuldt univers med masser af farver. Det er Rasmus Bregnhøi, der står bag historien og tegningerne af Skygningerne i udstillingen – måske har du læst nogle af hans bøger?

MIG OG MIN BY får dig til at tænke: Hvad ved du om din by? Hvem bestemmer? Kan du finde spor af byens historie? Udstillingen på Slagelse Museum passer især til børn op til 8 år, men alle kan være med.

Museet ligger midt i Slagelse, så du er ikke langt fra en frokost- eller kage-pause på en af de mange hyggelige cafeer.

Lad som om, du er soldat for en dag

Besøg Panzermuseum East – museum om den kolde krig. Søg ly for fjenden i skyttegravene, giv alt hvad du har i børne-feltbanen, og få en tur i sidevognen på en veteran-motorcykel. Kom og oplev, hvordan livet var i øst, dengang verden var delt i to blokke.

Rute 8: Gå på billedjagt i kunsten

Sorø: Fordyb dig i over 300 års dansk kunst på Sorø Kunstmuseum. Få en børnepakke med opgaver, du kan løse, når du står midt i kunsten. Måske kan du bedst lide den kunst, du selv laver – så gå ind på værkstedet og producér noget spændende. Eller farvestærkt. Eller en kopi af kunst, du lige har set. Du bestemmer.

Fun fact: Bertil Thorvaldsen, som du kan se værker af på Sorø Kunstmuseum, var en af Europas vigtigste og mest indflydelsesrige billedhuggere. En af hans marmorstatuer står ved Peterskirken i Rom.

Lugten af bagværk, der baner sig vej igennem skoven

Læg vejen forbi cafeen Atelier Skoven, og få en hjemmelavet frokost eller en hjemmebagt kage med økologi og kvalitet i fokus. Sanserne kommer i spil, og når du ikke kan sidde stille længere, er der masser af plads til leg i det grønne lige udenfor.

Har du set en over 700 år gammel have? 

Nej vel? Så stik forbi Akademihaven på Sorø Akademi. Engang var haven en af Europas største klosterhaver. Nu er den en stor og frodig engelsk landskabshave med mange træer, buske og stier. Det perfekte sted at gå på jagt efter forskellige dyr og planter. Måske kan du som en anden opdagelsesrejsende eller eventyrer finde en skjult sti? Hvad er der mon på den anden side? Et hav eller er det ‘bare’ Sorø Sø? Haven er gratis at besøge og åben hele året.

Hvor skal I sove i nat?

Når I er færdige med at lege og opleve en sjov efterårsferie, er det vigtigt at finde det bedste sted at putte sig. Her er tre forslag til overnatningsmuligheder i efterårsferien.
I kan finde endnu flere muligheder her

HOLD DIG OPDATERET MED VORES NYHEDSBREV
Dette felt er påkrævet