fbpx

Bakkekammen 45

Bakkekammen 45 er Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik. Det var et privat hjem, indrettet i 1929, der står urørt.

Det var et privat hjem, indrettet i 1929 der står urørt og fortæller om arkitektens liv og virke.

Den 26. juni 2008 kunne Holbæk Museum meddele offentligheden den glædelige nyhed, at Nordea-fonden havde doneret 5 mio. kroner til etableringen af Danmarks første museum og videnscenter for bevægelsen Bedre Byggeskik.

Frem til donationen havde Holbæk Museum igennem et år arbejdet med udvikling af konceptet Bakkekammen 45 – et fredet hus tegnet og beboet af den kendte Bedre-Byggeskik-arkitekt Marius Pedersen. Museet har desuden – som et led i Kulturaftalerne med Kulturministeriet – gennem flere år arbejdet med bygningskultur som regionalt speciale, og i 2004 producerede Holbæk Museum særudstillingen “Bedre Byggeskik – Bevægelse og Bygninger”, som siden har været vist på otte forskellige museer rundt om i Danmark.

Bevægelsen Bedre Byggeskik (1915-1965) udbredte ideen om at bygge enkelt og fornuftigt med tydelig sammenhæng mellem indretning, materialevalg og udseende. Bygningen på Bakkekammen 45 udtrykker essensen af Bedre Byggeskik og vil danne en unik ramme for dokumentation og formidling af dansk arkitektur i første halvdel af 1900-tallet med bud også til nutidens byggeerhverv. Museum og videnscenter henvender sig til et alment museumspublikum og særlige faggrupper af bl.a. studerende, undervisere, håndværkere og andre.

Billedkunstneren Bjørn Nørgaard, som er medlem af støttekomiteen for Bakkekammen 45, fremhævede i forbindelse med donationen bevægelsens og dermed det nye museums og videnscenters bud til vore dages byggekultur:

“Den bevægelse i første del af 1900 tallet der blev til Bedre Byggeskik, var gode arkitekter der skabte stor og smuk, men enkel arkitektur i gode materialer til hverdagsbrug. I dag hedder det Bedre og Billigere boliger eller byggemarked. Her er ingen arkitektur, ingen plads til det smukke og holdbare, men industrielle discount huse. Det er brug og smid væk boliger, over tid spild af ressourcer. Derfor kan bedre byggeskik stadig inspirere os i dag.”

Se Bjørn Nørgaard fortælle i huset her http://www.youtube.com/watch?v=4XnTBAW3Mls

Torben Klein, direktør for Nordea-fonden, som støtter aktiviteter, der fremmer gode liv i det danske samfund, ser en oplagt sammenhæng mellem bevægelsen Bedre Byggeskik og det moderne menneskes stræben efter livskvalitet:

“Bedre Byggeskik var en væsentlig og folkelig arkitekturbevægelse, som vi stadigvæk kan lære meget af. Bedre Byggeskik drejer sig nemlig ikke kun om fysisk arkitektur og indretning af boliger, men også om en række humanistiske idealer og visioner for, hvordan vi skaber rammer for gode liv. Derfor er vi glade for at kunne støtte etableringen af forsknings- og formidlingscenteret.”

Ved hjælp af fondsmidlerne fra Nordea-fonden blev ejendommen Bakkekammen 45 indrettet som museum og åbnede for publkum i september 2009.

Bakkekammen 45

Bakkekammen 45 er Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik. Det var et privat hjem, indrettet i 1929, der står urørt.

Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev